+31 77 2203010 info@trdp.nl

Chemotherapie veroorzaakt problemen na overlijden

Veel mensen komen te overlijden als gevolg van kanker. Patiënten worden behandeld met chemotherapie en krijgen verschillende medicijnen toegediend. Na overlijden zit daar dan ook meteen het probleem.

Ik ben door een uitvaartondernemer gebeld met de vraag of ik onmiddellijk kon komen. Iemand was overleden en door de familie al prachtig verzorgd en opgebaard. Na twee dagen ging de overledene echter verkleuren en heel naar ruiken. De nabestaanden waren heel bang dat ze traumatische ervaringen zouden overhouden aan de opbaring.

Bij navraag bleek dat de overledene was gestorven aan kanker. Een maand voor overlijden was meneer nog met chemotherapie behandeld.

“Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen die snel delende cellen doden of hun celdeling remmen.”

Het probleem is dat snel delende cellen niet alleen in tumoren aanwezig zijn. Door chemotherapie worden ook veel gezonde snel delende cellen in het lichaam aangevallen en ernstig verzwakt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld huid- en het bloedcellen. Indien chemotherapie recentelijk heeft plaatsgevonden, gaat na overlijden het lichaam extra snel achteruit.

thanatopraxie-na-chemotherapie

Ik merk toch dat veel nabestaanden in deze situatie komen te zitten. En door de stijging van het aantal kankerpatiënten, zal deze situatie alleen maar vaker voorkomen.

Thanatopraxie voorkomt achteruitgang van het lichaam

Samen met de uitvaartondernemer ben ik naar de overledene gaan kijken. Aan de familie heb ik uitgelegd dat thanatopraxie achteruitgang van het lichaam tijdelijk stillegt. Daarnaast zorgt thanatopraxie ervoor dat

  • nare geuren verdwijnen;
  • verkleuringen van onder andere de oren en vingers ongedaan worden gemaakt;
  • de huid van de overledene soepel aanvoelt en er natuurlijk uitziet;
  • er geen koeling meer nodig is, waardoor het lichaam een aangename omgevingstemperatuur aanneemt.

Na thanatopraxie is van een traumatische ervaring geen sprake. Ook niet na chemotherapie.

We hebben de overledene in het uitvaartcentrum gebalsemd en vier uur later thuis opgebaard. Na de thanatopraxie behandeling was er vrijwel geen make-up nodig. Dit was erg fijn, omdat vooral bij mannen het gebruik van make-up ongewenst is. Bijna alle verkleuringen waren verdwenen, op één plekje na. Met air-brush heb ik dit nagenoeg onzichtbaar gecamoufleerd.

Een zorgeloze opbaring na chemotherapie

Later heb ik van de uitvaartondernemer te horen gekregen dat de echtgenote heel blij was dat ze voor thanatopraxie gekozen heeft. Ze was heel dankbaar dat de kist niet vroegtijdig gesloten hoefde te worden. Zo had zij nog tijd om bij haar echtgenoot te zijn. Daarnaast had elk familielid nog tot aan de dag van de uitvaart de kans om van hun dierbare afscheid te nemen.

“Hij lag er zo mooi en natuurlijk bij. Het was een heel vredig afscheid.”

Ik vind het erg belangrijk dat nabestaanden op een mooie én zorgeloze manier afscheid kunnen nemen. Helaas waren de eerste dagen van de opbaring stressvol voor deze familie. Dat hoeft niet! Als deze familie vooraf was geïnformeerd over de nawerking van chemotherapie én de oplossing middels thanatopraxie, dan was de hele opbaring mooi en zorgeloos geweest.

Ik help nabestaanden op een fijne manier afscheid te nemen van hun dierbare, door te zorgen voor een mooie en zorgeloze opbaring. Bent u ook nog niet bekend met thanatopraxie? Neem dan eens een kijkje op onze thanatopraxie pagina.

Wilt u meer informatie of heeft u andere vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder met een mooie en zorgeloze opbaring.