Cruciale fout bij behandeling van oedeem (vocht)

door | 20-dec-2020 | Oedeem

Nog maar relatief kort is thanatopraxie toegestaan in Nederland. Het is dan ook geweldig om te merken dat steeds meer mensen gehoord hebben van thanatopraxie. Er zijn zelfs mensen die met specifieke vragen naar me toe komen. Ik vind dat heel bijzonder, alhoewel ik van sommige vragen wel heel erg schrik.

Een mevrouw, pas weduwe geworden, kwam aarzelend naar me toe. Ze stelde me de vraag waarom haar overleden man zo hevig ging lekken bij de armen en benen na een thanatopraxie behandeling. Zijn kleding werd helemaal nat. Ze dacht dat na thanatopraxie alles goed zou gaan, maar het tegendeel bleek waar.

Haar man was de laatste weken ernstig ziek geweest. Hierdoor heeft hij veel ziekenhuisbehandelingen moeten ondergaan. Ze wilde hem juist mooi en rustig opbaren als laatste eer, zodat iedereen nog afscheid kon komen nemen. Waarom is het na een thanatopraxie behandeling toch zo mis gegaan?

Wat is oedeem nou eigenlijk?

Als mensen met ernstige gezondheidsklachten in het ziekenhuis terecht komen, moeten er soms grote hoeveelheden vocht worden toegediend bij de patiënt. Een lage bloeddruk is een van de redenen voor het toedienen van zoveel vocht. Immers, door een (te) lage bloeddruk vindt er onvoldoende doorbloeding van alle organen en weefsels plaats. Ernstige beschadiging van bijvoorbeeld de nieren ligt dan op de loer. Door toedienen van vocht stijgt de bloeddruk en kunnen de nieren weer normaal functioneren.

Als gevolg van het toedienen van veel vocht én door de gevolgen van zieke organen, ziet iemand op de IC afdeling er soms erg opgeblazen uit. Deze patiënt heeft “subcutaan oedeem”, oftewel vochtophoping direct onder het huidoppervlak.

“Oedeem is een ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel, waardoor het lichaamsdeel opzwelt. ”

Als de patiënt weer herstellende is, verdwijnt het teveel aan vocht langzaam. Komt de patiënt echter te overlijden, dan blijft al dit extra vocht in het lichaam.

Tijdens de opbaring zorgt deze vochtophoping vaak voor problemen. De huid wordt poreus en vooral de armen, benen en rug kunnen vocht doorlaten naar buiten. Ook ontstaan er op de laagstgelegen plekken vochtzakken. Ze lijken op grote blaren en vanwege de kwetsbare huid zullen ze snel open gaan, met grote natte plekken tot gevolg.

Thanatopraxie bij oedeem

Om te voorkomen dat een overledene gaat lekken vanwege oedeem, zal thanatopraxie toegepast dienen te worden. De achteruitgang van het lichaam komt namelijk door thanatopraxie stil te liggen. Er zal echter een geheel andere vloeistofsamenstelling gebruikt moeten worden dan bij overledenen zonder oedeem. Een samenstelling die ervoor zorgt dat het te veel aan vocht onttrokken wordt uit de huidlagen. En dat is wat de thanatopracteur bij  deze behandeling helaas heeft fout gedaan.

Het is belangrijk dat een thanatopracteur deze specifieke vloeistoffen in zijn bezit heeft en bovendien ervaring heeft met deze speciale samenstellingen. Door te balsemen met de gebruikelijke vloeistoffen wordt het tegenovergesteld effect namelijk bereikt: het oedeem wordt alleen maar verergerd.

Een lichaam met oedeem heeft ook nog eens afwijkende, subtiele kenmerken. Alleen door deze kenmerken – en veranderingen hiervan – in een lichaam met oedeem te herkennen tijdens de behandeling, kan thanatopraxie juist worden toegepast.

De eventueel al aanwezige vochtzakken moeten vervolgens nog apart behandeld worden. De huid dient goed nagekeken te worden, want vochtzakjes zijn niet altijd goed te herkennen. Met de juiste middelen en technieken wordt er voor gezorgd dat de al poreuze huid niet alsnog gaat lekken gedurende de opbaring.

Wekelijks verzorgen mijn team en ik behandelingen met (ernstig) oedeem zonder problemen. Om vervelende situaties zoals hierboven te voorkomen, hoop ik dat het niveau van de balsemingen in Nederland snel omhoog gaat.

Helaas heb ik voor mevrouw niets meer kunnen doen, behalve aangeven dat haar keuze voor thanatopraxie in principe de juiste was. Zonder thanatopraxie was de kleding van haar dierbare echtgenoot ook zeker nat geworden. Daarnaast had zonder thanatopraxie de opbaring zeer waarschijnlijk eerder afgebroken moeten worden. Met een kwalitatieve thanatopraxie behandeling door een ervaren thanatopracteur was de opbaring van haar overleden man inderdaad mooi en rustig verlopen.

Heeft u vragen over oedeem of thanatopraxie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Complexe thanatopraxie behandelingen

In samenwerking met Ansata B.V. organiseer ik cursussen voor gediplomeerde thanatopracteurs. Tijdens de cursus ‘Complexe thanatopraxie behandeling’ wordt diep ingegaan op onderwerpen als:

  • oedeem;
  • obductie;
  • gasvorming.

Wij leren thanatopracteurs niet alleen het identificeren van de subtiele, afwijkende kenmerken. Ook gaan wij uitgebreid in op de juiste vloeistofsamenstellingen en balsemtechnieken. Zo kunnen thanatopracteur de kwaliteit van hun balsemingen verhogen en hoeven situaties als beschreven in dit artikel niet voor te komen.