+31 77 2203010 info@trdp.nl

Behandeling van oedeem na overlijden

Nog maar relatief kort is thanatopraxie toegestaan in Nederland. Steeds meer mensen raken bekend met deze manier van opbaren. Er zijn zelfs mensen die met bijzondere vragen naar me toe komen. Ik vind dat heel mooi, alhoewel ik van sommige vragen wel erg schrik.

Een mevrouw, pas weduwe geworden, kwam aarzelend naar me toe. Ze vertelde mij dat haar overleden man tijdens de opbaring hevig was gaan lekken. Dit was vooral bij de armen en de benen, waardoor zijn kleding helemaal nat werd. Ze dacht dat de opbaring na thanatopraxie goed zou gaan, maar het tegendeel bleek waar.

Haar man was de laatste weken ernstig ziek. Hierdoor heeft hij veel behandelingen gehad in het ziekenhuis. Ze wilde hem mooi en rustig opbaren als laatste eer. Zo konden familieleden en vrienden nog afscheid kon komen nemen. Waarom is de opbaring toch zo mis gegaan?

Oedeem tijdens leven

Mensen met ernstige klachten krijgen in het ziekenhuis vaak veel vocht toegediend. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij een lage bloeddruk. Door de lage bloeddruk krijgen organen een weefsels onvoldoende bloed. Ernstige beschadiging van bijvoorbeeld de nieren ligt dan op de loer. De bloeddruk stijgt door het toedienen van vocht, waardoor organen weer normaal kunnen werken.

Een persoon kan na het toedienen van veel vocht er opgeblazen uitzien. Dit komt doordat het vocht zich ophoopt in verschillende lichaamsdelen. Ook op plekken waar vocht normaal gesproken niet of nauwelijks aanwezig is, kan het vocht ophopen. De ophoping van vocht onder het huidoppervlak wordt oedeem genoemd. Wanneer de persoon herstelt van zijn klachten verdwijnt het teveel aan vocht langzaam.

“Oedeem is een ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel, waardoor het lichaamsdeel opzwelt. ”

Oedeem na overlijden

Wanneer een persoon met oedeem overlijdt, blijft het extra vocht aanwezig in het lichaam. Deze vochtophoping zorgt tijdens de opbaring vaak voor problemen. Doordat de huid na overlijden poreus wordt, krijgt het vocht een weg naar buiten. Dit gebeurt vooral in de armen, benen en rug. Ook ontstaan er op de laagstgelegen plekken vochtzakken die op grote blaren lijken. Doordat de huid na overlijden erg kwetsbare is, kunnen de vochtzakken snel open gaan. Met als gevolg dat de overledene en de kleding nat worden.

Behandelen van oedeem met thanatopraxie

Wanneer een overledene last heeft van oedeem raad ik altijd een opbaring na thanatopraxie aan. De ontbinding van het lichaam ligt na een lichte balseming namelijk tijdelijk stil. Dit voorkomt achteruitgang van het lichaam van de overledene.

Het toepassen van thanatopraxie is specialistisch werk. Iedere overledene heeft een uniek postuur en mogelijk ziektebeeld. De thanatopracteur moet goed kunnen inschatten welk behandelplan bij de overledene past. Bij oedeem moet er bijvoorbeeld een andere vloeistofsamenstelling worden gebruikt. Namelijk een samenstelling die overtollig vocht onttrekt uit de huidlagen.

Het is niet alleen belangrijk dat de thanatopracteur deze specifieke vloeistoffen in zijn bezit heef. Ook moet hij of zij ervaring hebben met deze bijzondere samenstellingen. Indien de thanatopracteur de gebruikelijke vloeistoffen gebruikt, wordt het tegenovergesteld effect bereikt. Het oedeem wordt alleen maar verergerd.

Indien er al vochtzakken aanwezig zijn, moeten deze nog apart behandeld worden. De huid moet goed nagekeken worden, want vochtzakjes zijn niet altijd goed te herkennen. Met de juiste middelen en technieken wordt lekken van de poreuze huid voorkomen.

Gespecialiseerd thanatopracteur

Door jarenlange ervaring en onderzoek naar de beste balsemvloeistoffen behandel ik overledene met (ernstig) oedeem zonder problemen. Ik hoop dat het niveau van de balsemingen in Nederland snel omhoog gaat. 

Helaas heb ik voor mevrouw niets meer kunnen doen, behalve aangeven dat haar keuze voor thanatopraxie de juiste was. Met een juiste behandeling was de opbaring van haar overleden man mooi en rustig verlopen. Echter, zonder thanatopraxie had de opbaring waarschijnlijk eerder afgebroken moeten worden.

Complexe thanatopraxie behandelingen

In samenwerking met Ansata B.V. organiseer ik cursussen voor gediplomeerde thanatopracteurs. Tijdens de cursus ‘Complexe thanatopraxie behandeling’ wordt diep ingegaan op onderwerpen als:

  • oedeem;
  • obductie;
  • gasvorming.

Wij leren thanatopracteurs niet alleen het identificeren van de subtiele, afwijkende kenmerken. Ook gaan wij uitgebreid in op de juiste vloeistofsamenstellingen en balsemtechnieken. Zo kunnen thanatopracteurs de kwaliteit van hun balsemingen verhogen en hoeven situaties als beschreven in dit artikel niet voor te komen.