+31 77 2203010 info@trdp.nl

Veel gestelde vragen

Wij krijgen veel vragen over thanatopraxie, manieren van opbaren en het verzorgen van overledenen. Met deze ‘veel gestelde vragen’ of FAQ pagina hopen wij uw vragen te kunnen beantwoorden.

Thanatopraxie

Lees meer over thanatopraxie.

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van een overledene, waardoor het ontbindingsproces stil komt te liggen. Wij brengen tijdens de behandeling een conserverend middel de bloedbaan in en voeren eigen lichaamsvloeistoffen af. Ondertussen masseren we het lichaam zacht om een goede verdeling van de conserverende vloeistof te krijgen.

Waarom moet ik kiezen voor thanatopraxie?

Dankzij thanatopraxie ziet de overledene er natuurlijker uit. Bovendien voelt de overledene niet meer zo koud aan, omdat er geen koelinstallatie nodig is. Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan.

Niet alleen lijkvlekken die vaak na overlijden ontstaan bij de oren en de handen verdwijnen. Ook tekenen van een eventuele ziekte vervagen of verdwijnen zelfs. Deze voordelen helpen u de mooie herinneringen aan uw overleden dierbare te behouden.

Sinds 2010 mogen overledenen uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden begraven of gecremeerd worden. Na thanatopraxie blijft de overledene gedurende deze periode mooier opgebaard. Zo hebben eventueel familieleden of vrienden die pas later aanwezig kunnen zijn ook de mogelijkheid om op een fijne manier afscheid te nemen.

Hoe lang werkt thanatopraxie?

Als gevolg van thanatopraxie wordt de ontbinding in het lichaam tijdelijk stilgelegd. Tien dagen na overlijden is de conserverende vloeistof uitgewerkt en wordt deze biologisch afgebroken. Er worden geen eiwitbruggen tussen de cellen meer gevormd. Ook de eiwitbruggen die direct na de thanatopraxie gevormd zijn, worden na 10 dagen instabiel en beginnen te verdwijnen. Het natuurlijke proces van ontbinding komt zo alsnog op gang, net zoals bij een lichaam dat niet gebalsemd is.

Hoe lang duurt de thanatopraxie behandeling?

Een behandeling van voorbereiden tot gereed duurt veruit in de meeste situaties 2 a 2,5 uur. Soms doen we langer over de behandeling,  doordat we te maken krijgen met gevolgen van ziektes. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld oedeem, open wonden en obductie.

Wat kost thanatopraxie?

De uitvaartonderneming kan u hierover informeren. Helaas is een vast bedrag niet te stellen. Gemiddeld doen wij 2,5 uur over een behandeling, echter kunnen we er ook langer over doen. Dit heeft te maken met de oorzaak van overlijden en daarmee het verloop van de behandeling. Voor een behandeling van 2,5 uur rekenen wij € 510,00.

Soms is er voor een thanatopraxie behandeling een extra overbrenging nodig. Daarnaast kan de uitvaartonderneming de prijs verhogen. Wij weten echter niet welke onderneming dat wel en welke dat niet doet, noch hoeveel de winstmarge van de onderneming is.

U kunt zich nog niet verzekeren voor thanatopraxie via een naturapolis. Wel is er naast een naturaverzekering ook een (klein) gedeelte depositverzekering, waarmee u bijvoorbeeld de thanatopraxie behandeling (deels) kunt vergoeden.

Waarom wordt thanatopraxie niet altijd toegepast?

Thanatopraxie is voor elke overledene mogelijk, behalve bij een vinding waarbij ontbinding al in hoge mate zichtbaar is. Toch kunnen nabestaanden voor koeling kiezen, omdat:

  • thanatopraxie is iets duurder;
  • het toch een invasieve ingreep is en niet iedereen hiervan gediend is;
  • de overledene voor een paar uurtjes uit huis moet.

Wanneer de voor- en nadelen van elke manier van opbaren goed besproken worden, kan de familie een keuze maken die voor hun het beste past.

Kan ik de thanatopraxie behandeling bijwonen?

Nee, u kunt de behandeling bij ons niet bijwonen. We willen ons volledig concentreren op de overledene en op de behandeling. We doen niets wat ongeoorloofd is, maar voor een familie voegt het bijwonen van de behandeling niets toe. De behandeling is een invasieve ingreep en het zien van deze ingreep is bij uw eigen familielid erg confronterend. Ook willen we juist dat familie een mooie opbaring herinnert en niet de behandeling zelf.

Kan mijn baby licht worden gebalsemd?

Een lichte balseming bij baby’s is afhankelijk van leeftijd en grootte. Lichte balseming kan worden toegepast bij baby’s die na de geboorte overleden zijn of bij stil geboren baby’s ouder dan ongeveer 26 weken zwangerschap.

Wat is het verschil tussen thanatopraxie en balsemen?

Thanatopraxie is bedoeld om het lichaam van een overledene tijdelijk (tot tien dagen na overlijden) mooi te houden. Balseming heeft als doel een lichaam zo lang mogelijk te conserveren. Het principe van de behandeling is hetzelfde. Het grote verschil is de samenstelling van de gebruikte vloeistof. Bij thanatopraxie wordt een lage concentratie conserverend middel gebruikt, terwijl bij balsemen een hoge concentratie wordt gebruikt. Thanatopraxie wordt dan ook wel ‘licht balsemen’ genoemd.

Balsemen is in Nederland alleen toegestaan als

  • het lichaam wordt overgebracht naar het buitenland (repatriëring);
  • de overledene lid is van het Koningshuis;
  • de overledene zijn of haar lichaam afstaat aan de wetenschap.

De termen thanatopraxie, lichte balseming en balseming worden vaak door elkaar gebruikt. Over het algemeen bedoelen we hetzelfde, namelijk thanatopraxie.

Waar moet ik na thanatopraxie rekening mee houden?

Vanwege allerlei factoren zoals doodsoorzaak, ziektebeeld en medicijngebruik, kan het resultaat van de behandeling anders uitvallen dan gewenst. Het gaat dan bijvoorbeeld om lichte verkleuringen in het gelaat en andere lichaamsdelen. Ook lichte indroging van het lichaam kan voorkomen. Ze komen niet veel voor, maar wij kunnen door de invloed van natuur niet in alle situaties 100% garantie geven.

Tijdens het vervoeren van de overledene en de opbaartijd dient het hoofd hoger te liggen dan de romp. Het helpt ongewenste veranderingen in het gelaat in grote mate voorkomen. Dit kunt u bereiken door van handdoeken rolletjes te maken en onder de schouders te leggen. Ook extra rolletjes onder het kussen, precies onder het hoofd, zorgen er voor dat het hoofd hoog en stabiel komt te liggen. Indien wij uw dierbare vervoeren en opbaren, dan zullen wij hiervoor zorgen.

Zorg er voor dat er geen direct zonlicht op de overledene schijnt, dit kan vervelende verkleuringen en versnelde uitdroging tot gevolg hebben.

Houd rekening met vliegen, deze zullen gewoon eitjes leggen als ze daar de kans toe krijgen.

Wat mag ik niet verwachten van thanatopraxie?

Soms hebben nabestaanden het idee dat hun dierbare er “levensecht” uitziet na thanatopraxie. Helaas is dat geen juist beeld. De overledene komt niet tot leven. De vloeistoffen die wij gebruiken bevatten kleurstoffen, die er wel voor zorgen dat de overledene een natuurlijkere kleur krijgt.

Verder blijven overledenen na thanatopraxie toch vocht verliezen door verdamping via de huid. Dit betekent dat de huid langzaam vervalt. Dit gebeurt alleen vele malen langzamer dan tijdens opbaring zonder thanatopraxie.

Zijn controles nodig na thanatopraxie?

Nee, controles tijdens de opbaring zijn na thanatopraxie niet nodig. Na thanatopraxie blijft het lichaam goed, omdat ontbinding gedurende de opbaring volledig stilligt. Uiteraard komen we direct wanneer de familie zorgen heeft. Soms gaat het puur om het contact met een overledenenverzorger en soms ontstaat er een uitdrogingsplekje – op de lippen bijvoorbeeld. In situaties als deze komen we graag langs om de familie gerust te stellen en om het uitgedroogde plekje met een beetje make-up te camoufleren.

Bij een koelplaat wordt naast het lichaam ook de koeling gecontroleerd: werkt deze nog zoals verwacht mag worden? Koelt de plaat het lichaam voldoende? Wordt de ontbinding voldoende geremd? Het is cruciaal dat de koelplaat gedurende de opbaring naar behoren werkt, waardoor een uitvaartverzorger of overledenenverzorger elke dag langs dient te komen.

Wie kaart thanatopraxie aan en wat is het beste moment?

Het beste moment om thanatopraxie te bespreken is bij het eerste contact moment tussen nabestaanden en de uitvaartonderneming. Steeds vaker heeft de familie zich zelf al in verdiept en benoemt thanatopraxie als manier van opbaren tijdens dit contact. Wanneer de familie geen weet heeft van het bestaan van deze manier van opbaren, is het aan de uitvaartondernemer om dit te bespreken.

Doe dit als uitvaartondernemer bij het eerste gesprek. Wanneer de overledene al verzorgd en gekleed is, dan is het vaak mentaal te laat voor nabestaanden om alsnog licht te balsemen. De overledene is immers helemaal verzorgd en moet dan weer uitgekleed, licht gebalsemd en aangekleed worden. Bespreek thanatopraxie dus meteen met de nabestaanden. Zo voorkom je teleurstellingen en wellicht traumatische ervaringen als de opbaring met koelen onvoldoende werkt.

Is thanatopraxie slecht voor het milieu?

Thanatopraxie is zoals wij het uitvoeren niet slecht voor het milieu. Wij gebruiken formaldehyde als werkzame stof, wat een natuurproduct is. Echter kan het ook fabrieksmatig geproduceerd worden en daardoor gebruikt worden in balsemvloeistoffen. Voor de thanatopraxie behandeling gebruiken wij een formaldehyde concentratie tussen de 0,3 en 0,5 procent.

Door begraven kan formaldehyde potentieel in de bodem komen. Echter wordt formaldehyde in de concentraties die wij gebruiken binnen 10 dagen biologisch afgebroken. Het duurt vele malen langer voordat het lichaam dusdanig ver is ontbonden, dat het lichaam opgaat in de bodem. Tegen de tijd dat dit gebeurt, is alle formaldehyde al lang en breed biologisch afgebroken. Er komt door begraven na thanatopraxie niets anders dan water en waterstofgas vrij in de bodem.

Bij een crematie blijft er door verbranding niets over van formaldehyde en wordt de lucht gefilterd door de oven.

Wie mag thanatopraxie uitvoeren?

Thanatopraxie is in Nederland sinds 2010 toegestaan. Er is geen wet- en regelgeving omtrent wie thanatopraxie mag toepassen. In theorie kan iedereen dus een behandeling uitvoeren. Echter is het zonder kennis in anatomie, fysiologie, pathologie en balsemvloeistoffen onmogelijk om kwalitatief thanatopraxie toe te passen. Vraag daarom bij uw uitvaartondernemer altijd naar een goed opgeleide thanatopracteur met veel ervaring.

Lees meer over onze thanatopracteur Rens de Peijper.

Kan thanatopraxie na overlijden door corona?

COVID-19 zorgt voor een enorme aanslag op het lichaam. Als iemand eraan is komen te overlijden, heeft het lichaam enorm geleden. We merken dit tijdens de thanatopraxie behandeling erg goed. In het begin van de pandemie hebben we moeten zoeken naar een goede behandeling, zodat de opbaring tot en met de uitvaart mooi blijft.

Inmiddels hebben we de juiste methoden en samenstellingen van
de vloeistoffen gevonden. We hebben wel de volle 2 – 2,5 uur nodig om een lichte balseming uit te voeren bij iemand die is overleden aan COVID-19.

Wij raden thanatopraxie na overlijden door corona ten zeerste aan. Doordat het lichaam zoveel te voorduren heeft gehad, verloopt een traditionele opbaring met koelplaat vaak niet zorgeloos tot aan de uitvaart. De koelplaat remt de ontbinding onvoldoende met alle gevolgen vandien.

Kan thanatopraxie na chemotherapie?

Er is veel onzekerheid of de opbaring goed verloopt wanneer iemand is overleden door kanker, doordat chemotherapie problemen veroorzaakt na overlijden. Chemotherapie is de behandeling van kanker met celdodende of celdeling-remmende medicijnen: cytostatica. De cytostatica, die nog een tijd in het bloed aanwezig blijven, zorgen ervoor dat een lichaam snel achteruit gaat. Thanatopraxie neutraliseert de cytostatica, waardoor het lichaam er tot aan de uitvaart natuurlijker uitziet.

Wij beschikken over ruime kennis van het menselijk lichaam, alsmede kennis over de moderne cytostatica. Hierdoor kunnen wij door het toepassen van thanatopraxie een mooie en rustige opbaring verzorgen.

Kan thanatopraxie na zelfdoding?

Thanatopraxie is goed mogelijk na een niet natuurlijk dood, zoals zelfdoding. Ook nadat er een gerechtelijke sectie door het Nederlands Forensisch Instituut heeft plaatsgevonden. We zijn dan wel langer dan 2 uur met de behandeling bezig. Na zelfdoding zullen we de overledene eerst licht balsemen. Vervolgens kunnen wij indien nodig reconstructie toepassen. Heel vaak is de overledene dan toonbaar en kunnen nabestaanden hun dierbare herkennen.

Kan thanatopraxie na obductie?

Ja, thanatopraxie kan ook na obductie worden toegepast. Na obductie is het adersysteem niet meer intact, waardoor wij de behandeling moeilijker kunnen uitvoeren. We zijn gemiddeld 1 tot 1,5 uur langer bezig ten opzichte van een thanatopraxie behandeling zonder obductie.

Echter raden wij thanatopraxie na obductie sterk aan, omdat een patholoog de organen heeft onderzocht en teruggelegd in de borst- en buikholte. Daardoor kunnen bacteriën zich makkelijker verspreiden door het lichaam en kan ontbinding sneller verlopen. Dit heeft grote gevolgen voor het verloop van de opbaring. Thanatopraxie legt ontbinding volledig stil, terwijl een opbaring met koelplaat ontbinding slechts afremt.

Kan thanatopraxie bij elke huidskleur?

Ja, het toepassen van thanatopraxie is onafhankelijk van de huidskleur. Wij zullen de vloeistofsamenstelling op de huidskleur aanpassen, zodat de overledene zijn eigen teint terugkrijgt.

Mag ik na licht balsemen begraven worden op een natuurbegraafplaats?

Bij veel natuurbegraafplaatsen is begraving na thanatopraxie geen probleem. Wij licht balsemen enkel met formaldehyde als werkzame stof. Onderzoek heeft aangetoond dat formaldehyde na 10 dagen biologisch wordt afgebroken en dat ontbinding van het lichaam vervolgens wordt hervat. Ook na thanatopraxie kan het lichaam dus opgaan in de natuur zonder het milieu te belasten.

Is thanatopraxie thuis mogelijk?

Nee, wij voeren thanatopraxie thuis niet uit vanwege hygiene en veiligheid. Dit heeft als nadeel dat de overledene enkele uren uit huis zal zijn om de behandeling te ondergaan. Lees meer over waarom thanatopraxie thuis niet werkt.

Opbaren en verzorgen

Lees meer over manieren van opbaren.

Welke manieren van conserveren zijn er?

Er zijn verschillende manieren van conserveren waaruit u kunt kiezen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een opbaring met koelplaat, thanatopraxie (lichte balseming), opbaring op graszoden of voor een natuurlijke opbaring met Bio Sac 200. Voor volwassen bieden wij enkel thanatopraxie en koelen als manieren van opbaren aan, omdat deze twee methodes de beste conserverende resultaten geven.

Helaas komt het ook voor dat baby’s komen te overlijden. Afhankelijk van de de leeftijd van de baby is een opbaring met koeling, opbaring met de watermethode of thanatopraxie mogelijk. Lees meer over het opbaren van baby’s.

Welke manieren van opbaren zijn kindvriendelijk?

Kinderen kunnen het zien van een overleden dierbare als schokkend ervaren. Dit is met name het geval wanneer de dierbare op een koeling wordt opgebaard. Hun dierbare voelt koud aan, ziet er bleek uit en heeft veelal blauwe nagels en oren.

Kinderen vinden de opbaarmethode met thanatopraxie juist heel erg ‘gewoon’. Niks engs, niks kouds en niks blauws. Opa of oma is weliswaar dood, maar het ziet er op deze manier natuurlijk uit. Kinderen kunnen zelfs op bed klimmen en naast opa of oma gaan zitten.

Vaak reageren kleine kinderen toch zoals volwassenen reageren. Zijn de volwassenen positief, dan zijn de kinderen dat ook.

Mag ik mijn dierbare na overlijden wassen?

Wij raden het af om het lichaam van uw overleden dierbare te wassen. Door het wassen wordt namelijk de talg die op de huid zit verwijderd. Deze talg zorgt er juist voor dat de huid ietsje vettig is, wat uitdroging tegen gaat. Ook zit er in talg van nature een bacteriedodend middel, wat de huid beschermt. Daarnaast brengen we met wassen nogal wat geweld aan op de kwetsbare huid.

Toch hebben nabestaanden erg veel aan een ‘was’ ritueel. In plaats van echt wassen, hebben we veel liever dat nabestaanden de overledene met zachte bodylotion inwrijven. Bodylotion ruikt lekker, is zacht voor de huid en gaat daarnaast uitdroging tegen.

Hoe voorkom ik dat de mond open blijft staan na overlijden?

Voor de familie kan het een vervelend aanblik zijn als de mond open zakt. Toch hebben wij als overledenenverzorgers het liefst dat de mond open is voorafgaand aan de opbaring. We kunnen dan goed desinfecteren, wat ervoor zorgt dat het gelaat niet gaat verkleuren na een aantal dagen. Is de mond gesloten, dan kunnen overledenenverzorgers vanwege lijkstijfheid erg moeilijk de mond alsnog openen.

Mocht het voor de familie toch wenselijk zijn om de mond gesloten te hebben, leg dan een handdoekrol onder de kin. U kunt ook een verbandrolletje rechtop onder de kin plaatsen. Zorg hierbij voor anteflexi van het hoofd, waardoor de handdoekrol of verbandrolletje goed blijft liggen op het borstbeen.

Wat moet ik doen tot de schouwarts komt?

Het is voor het verloop van de opbaring erg belangrijk dat de schouwarts zo snel mogelijk ter plaatse is. Als de persoon erg ziek is geweest en het lichaam al zwak is, dan heeft het urenlang niet koelen een dramatisch effect. Met name wanneer het lichaam zich in een warme ruimte bevindt.

Het lichaam kan niet voldoende afkoelen en ontbinding zet onverminderd hard door. Een raam openzetten heeft weinig effect, maar alle beetjes helpen. Ook kunt u warme dekens en kleding van de overledene afhalen, zodat het lichaam sneller kan afkoelen.

Wij gaan graag het gesprek aan met de directie van elke zorginstelling om te bespreken dat de schouwing toch direct moet plaatsvinden.

Moet ik de overledene op een koelplaat leggen?

Dat ligt aan de omstandigheden en aan de wensen van de familie. Gebruik nooit een koelplaat als de schouwarts nog niet is geweest. De A- en B verklaring moeten bij de overledene aanwezig zijn, pas dan mag u handelen.

Volgt er een thanatopraxie, dan hoeft u de overledene niet op een koeling te plaatsen. De overledene wordt dan namelijk binnen afzienbare tijd overgebracht naar een verzorgingsruimte. Van tevoren koelen heeft dan geen effect op het verloop van de opbaring. Leg de overledene wel onder een dun laken, zodat het lichaam de eigen warmte gemakkelijk kwijt kan raken.

Wenst de familie geen thanatopraxie, dan raden wij aan zo snel mogelijk te koelen. Mits de schouwarts geweest is.

Hoe voorkom ik blauwe drukplekken bij een overledene?

Blauwe drukplekken kunnen twee dingen betekenen: hematomen of de zogenaamde lijkvlekken. Hematomen zijn beschadigingen van de haarvaten. Die plekken krijgt u niet weg. Lijkvlekken kunnen (binnen 12 uur na ontstaan) minder worden door gebruik te maken van zwaartekracht.

Bijvoorbeeld blauwverkleuring in het gelaat: leg het hoofd hoog zodat het bloed ruimte heeft om naar beneden te zakken. Dit lukt niet altijd. Als er druk staat op de vaten (bijvoorbeeld door een acute hartstilstand) dan kan het bloed onvoldoende zakken en blijft het gelaat blauw.

Met thanatopraxie krijgen wij de blauwe verkleuringen wel weg. We verwijderen het bloed en er komt een licht rode vloeistof voor in de plaats. Deze kleur simuleert de natuurlijke teint én conserveert het lichaam voor ongeveer 10 dagen.

Andere vragen?

Staat uw vraag niet tussen de veel gestelde vragen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via de gratis informatielijn. Ook kunt u ons een e-mail sturen.

– Rens de Peijper en Paula Swinkels