Lichte balseming

Wat is lichte balseming?

Door een lichte balseming wordt het natuurlijke ontbindingsproces van het lichaam tijdens de opbaring tegengehouden. De overledene ziet er natuurlijker uit na een lichte balseming. Ook voelt de overledene niet meer zo koud aan, omdat er géén koelinstallatie nodig is. Tijdens de zogenoemde thanatopraxiebehandeling, wordt een conserverend middel de bloedbaan van de overledene ingebracht en worden alle eigen lichaamsvloeistoffen afgevoerd. Ondertussen wordt het lichaam zacht gemasseerd om een goede verdeling van de conserverende vloeistof te krijgen. Na de behandeling kan de overledene gewoon verzorgd en gekleed worden door de familie, indien gewenst. Thanatopraxie Rens de Peijper verzorgt door het gehele land lichte balsemingen.
Een heldere uitleg over lichte balseming, ook wel thanatopraxie genoemd.

Voordelen van balsemen

Door te balsemen wordt achteruitgang van het lichaam tijdens de opbaring tegengehouden. De overledene neemt de temperatuur van de omgeving aan. Zelfs bij warm weer is geen koeling nodig en in de winter kan de verwarming gewoon aan blijven. Door een lichte balseming kunnen tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die ontstaan bij de oren en de handen (de zogeheten lijkvlekken) verdwijnen veelal. Nabestaanden kunnen in alle rust afscheid nemen van hun dierbare, omdat er geen zorgen hoeven te ontstaan over het verloop van de opbaring.

Wat kost balsemen?

Een vast bedrag is niet te noemen. Ons starttarief is €495,00. Dit tarief geldt voor een behandeling van 2.5 uur. Dit is de gemiddelde duur van een behandeling. Een behandeling kan echter ook langer duren. Dit heeft te maken met de oorzaak van overlijden en daarmee het verloop van de behandeling. De kosten voor een lichte balseming zijn ongeveer gelijk aan de kosten voor de huur van een bedkoeling of kistkoeling. Na het balsemen is een bedkoeling of kistkoeling overbodig en hoeft niet meer in rekening gebracht te worden. Dit geeft de nabestaande een vrijwel kostengelijke keuze in de wijze van opbaren.

Vraag een erkende thanatopracteur

Een kwalitatief goede balseming vraagt om uitermate veel kennis en kunde over het menselijk lichaam, in combinatie met kennis over de conserverende vloeistoffen. Vraag bij uw uitvaartondernemer naar een goed opgeleide thanatopracteur met veel ervaring.
thanatopraxie-rens-de-peijper-mijn-vader-is-ziek

Mijn vader of moeder is terminaal ziek

Door een lichte balseming ziet de overledene er natuurlijker uit.

Ik kom binnenkort te overlijden

Een mooie opbaring zorgt voor een prettige herinnering voor uw nabestaanden.

thanatopraxie-rens-de-peijper-mijn-baby-komt-te-overlijden

Mijn baby komt binnenkort te overlijden

Weet dat er ook voor u verschillende mogelijkheden zijn voor een mooi afscheid.

Presentatie over opbaring en balseming

Een inspirerend verhaal voor ouderen verenigingen, hospices en verzorgingstehuizen.

Gratis informatielijn

Een (aankomend) overlijden in uw directe omgeving maakt impact. Keuzes maken is lastig, ook rondom de opbaring. Wanneer u nog niet bekend bent met balseming, of vragen persoonlijk wil stellen, bieden wij een gratis informatielijn aan waarin we alle vragen weg kunnen nemen.

– Rens de Peijper en Paula Swinkels