Thanatopraxie als verzekerde bij DELA

In maart 2021 bracht DELA naar buiten dat ze thanatopraxie of lichte balseming niet meer aanbieden als manier van opbaren. Terwijl DELA gebruik maakt van persoonlijke beschermingsmiddelen, geven ze aan de gezondheid en veiligheid van haar medewerkers niet te kunnen waarborgen. Desondanks willen veel verzekerden bij DELA graag willen kiezen voor lichte balseming als manier van opbaren. Omdat uitvaartverzorgers van DELA zelf geen thanatopracteurs mogen inschakelen, dienen nabestaanden dit zelf te doen. De thanatopracteur dient zowel een verzorgingsruimte als vervoer te faciliteren.

Thanatopraxie Rens de Peijper staat ook voor verzekerden bij DELA klaar! Wij beschikken namelijk zowel over verzorgingsruimtes in heel Nederland als eigen overledenenvervoer. Daarnaast balsemen wij volledig veilig, zowel voor onze medewerkers als voor nabestaanden.

Beschikbare verzorgingsruimtes

Onze thanatopracteur Rens de Peijper is sinds 2008 actief in het vak. Eerst als werknemer van DELA, maar in December 2011 is hij begonnen als ZZP’er. Omdat Rens veel gebalsemd heeft in opdracht van verschillende uitvaartondernemingen in Nederland, heeft hij goede relaties opgebouwd.

Ondertussen zijn wij uitgegroeid tot een hecht team van thanatopracteurs en overledenenverzorgers. Wij beschikken over een bedrijfspand in Lomm (te Venlo) en daarmee onze eigen verzorgingsruimte en koeling. Daarnaast zijn wij in heel Nederland actief, doordat wij gebruik kunnen maken van verzorgingsruimtes van connecties. Wij zoeken altijd naar een verzorgingsruimte in de buurt waar wij de overledene licht balsemen.

Eigen overledenenvervoer

Wij voeren thanatopraxie thuis niet uit. Het is daarom noodzakelijk dat we de overledene vervoeren naar een geschikte verzorgingsruimte. Ook bij een opbaring met koeling, kan het voorkomen dat wij een overledene vervoeren. Dit kan bijvoorbeeld vanuit het ziekenhuis naar huis zijn of vanuit huis naar een andere opbaarlocatie.

Om het vervoeren van overledene mogelijk te maken, zijn wij in bezit van een Ford Custom. Onze op maat gemaakte bus heeft niet alleen genoeg ruimte voor een overledene en een kist, maar ook voor balsemvloeistoffen en thanatopraxie producten.

Opbaren

Na de lichte balseming kunnen wij uw dierbare zowel thuis als op een externe locatie opbaren, zoals een opbaarlocatie van DELA. Ook kunnen wij het vervoer naar de opbaarlocatie verzorgen. Daarnaast kunnen wij

  • voor een door u uitgekozen kist of baar verzorgen;
  • assisteren bij het overleggen in de kist;
  • ervoor zorgen dat op de dag van de uitvaart staatsievervoer naar een crematorium of begraafplaats gereed staat.

Lees meer over wat wij omtrent de opbaring kunnen betekenen.

Controles na thanatopraxie onnodig

Wist u dat thanatopraxie een uitstekende conserverende werking heeft, waardoor het lichaam van de overledene niet of nauwelijks achteruit gaat tijdens de opbaring? Na een lichte balseming hoeven overledenenverzorgers of uitvaartverzorgers daarom geen controles uit te voeren. Indien u twijfels heeft of de opbaring zorgeloos verloopt, kunt u ons uiteraard opbellen. Wanneer er toch extra zorg nodig is, voeren wij deze kosteloos voor u uit.

Veilig balsemen is mogelijk

Dat DELA ervoor gekozen heeft om (tijdelijk) te stoppen met balsemen, betekent niet dat veilig balsemen onmogelijk is. Wij hebben jarenlange ervaring, veel verschillende balsemvloeistoffen onderzocht, onze werkwijze continu verbeterd en daarnaast geïnvesteerd in meetapparatuur. Doordat wij enkel balsemen met gevalideerde vloeistoffen in geschikte verzorgingsruimtes, kunnen wij de veiligheid van onze medewerkers en nabestaanden garanderen.

Genelyn balsemvloeistoffen

Thanatopraxie Rens de Peijper waarborgt de gezondheid en veiligheid van haar thanatopracteurs. Dit doen wij door te balsemen met gevalideerde balsemvloeistoffen van Genelyn. Deze vloeistoffen bevatten formaldehyde, wat zorgt voor een zeer goede conservering van het lichaam van de overledene. Daarnaast hebben Genelyn vloeistoffen een lage formaldehyde dampwaarde, waardoor het balsemen met deze vloeistoffen veilig kan verlopen.

Goede ventilatie is belangrijk voor veilig balsemen

Wij werken in goed geventileerde verzorgingsruimtes van uitvaartondernemers, mortuaria en ziekenhuizen in heel Nederland. Een goed afzuigsysteem is enorm belangrijk voor het afvoeren van formaldehyde dampen. Omdat een goed afzuigingsysteem vrijwel nooit aanwezig is in een woning,  voeren wij thanatopraxie thuis niet uit. Zo waarborgen wij niet alleen de gezondheid van onze medewerkers, maar ook die van nabestaanden.

Veilig balsemen met een formaldehyde sensor

Ondanks dat wij al veel onderzoek hebben gedaan naar diverse balsemvloeistoffen, blijven wij ons continu ontwikkelen. Zo hebben wij sinds kort een sensor ontwikkeld die elke 30 seconden de concentratie formaldehyde meet. Het apparaat informeert onze thanatopracteurs door middel van zicht en geluid over de veiligheid binnen de verzorgingsruimte.

Veiligheid tijdens complexe balsemingen

Het kan voorkomen dat onze thanatopracteurs tijdens complexe behandelingen wat balsemvloeistof morsen, bijvoorbeeld na een huidtransplantatie. De hoeveelheid formaldehyde damp in de verzorgingsruimte zal daardoor toenemen. Wanneer de situatie onveilig dreigt te raken voor onze medewerkers, worden zij geïnformeerd. Zo kunnen zij de ruimte extra ventileren of hun werkzaamheden tijdelijk staken en de ruimte verlaten. Wanneer de ruimte voldoende geventileerd en dus veilig is, kunnen onze thanatopracteurs de balseming voortzetten.

Veilig opbaren na thanatopraxie

Verzekerden bij DELA vroegen ons of opbaren nadat thanatopraxie is toegepast wel veilig is. Het antwoord is: “Ja, volledig veilig!”. De conserverende vloeistof die wij in het lichaam aanbrengen, komt tijdens de opbaring namelijk niet vrij. De ruimte waarin de overledene zich bevindt, is daarom veilig. Ook kunnen nabestaanden hun dierbare zorgeloos aanraken om afscheid te nemen. Wij kunnen de overledene na thanatopraxie dus altijd veilig opbaren, ook thuis.

Meer informatie over thanatopraxie

Ook als verzekerde bij DELA heeft u recht op een mooie en zorgeloze opbaring. Indien u meer wilt weten over thanatopraxie of kennis met ons wilt maken, kunt u bellen naar 06 27 88 57 48 of mailen naar info@thanatopraxie-rensdepeijper.nl.

thanatopraxie-rens-de-peijper-en-paula-swinkels