+31 77 2203010 info@trdp.nl

Mijn baby komt te overlijden

Wanneer uw baby komt te overlijden, zijn er geen woorden die de pijn verzachten. Afscheid nemen is nog nooit zo moeilijk geweest. Ondanks het overlijden van uw baby komt het u en uw familie zeker toe om mooie herinneringen te creëren. Dit kan door middel van een mooie opbaring en persoonlijke uitvaart van uw baby. Wij kunnen ervoor zorgen dat de opbaring zorgeloos verloopt, zodat u op een mooie en fijne manier afscheid kunt nemen van uw baby.

Uitvaart voor uw baby

U kunt ervoor kiezen om de uitvaart van uw overleden baby zelf te regelen of een uitvaartondernemer in te schakelen. Aan de ene kant kan het zelf regelen van de uitvaart fijn zijn, omdat u zelf de regie heeft. Zo kunt u het afscheid van uw baby helemaal naar eigen wens in vullen. Aan de andere kant kan het fijn zijn om de uitvaart via een gespecialiseerde uitvaartondernemer te laten verlopen. Zij krijgen helaas vaker te maken met het overlijden van een baby en kunnen daarom juist in deze moeilijke tijd u extra ondersteunen. Het is in dat geval belangrijk om uw wensen goed door te spreken.

Manieren van uw baby opbaren

Vaak kiezen nabestaanden voor een opbaring na het overlijden van hun baby. De opbaring helpt namelijk enorm bij het nemen van afscheid en de rouwverwerking. Tijdens de opbaring is het belangrijk dat het lichaampje van uw baby goed geconserveerd wordt. Zo blijft uw baby mooi en toonbaar en kunt u tot aan de uitvaart fijn afscheid nemen.

U kunt uw baby op verschillende manieren opbaren, afhankelijk van het moment van overlijden. Is uw baby (ruim) na de geboorte overleden? Dan kunt u kiezen voor het opbaren van uw baby middels thanatopraxie of voor een opbaring met koeling. Wanneer uw baby te vroeg en stil geboren is, kunnen wij opbaren met behulp van de watermethode. Ook kunt u dan kiezen voor koeling of thanatopraxie, indien uw baby ouder is dan ongeveer 26 weken zwangerschap.

Baby opbaren na thanatopraxie

Uw overleden baby zorgeloos kunnen dragen in uw armen, in de periode voor de uitvaart: met thanatopraxie is het mogelijk. Thanatopraxie kan worden toegepast bij baby’s die na de geboorte overleden zijn of bij stil geboren baby’s ouder dan ongeveer 26 weken zwangerschap.

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie is een ander woord voor licht balsemen. Deze manier van opbaren legt door middel van het inbrengen van een conserverende vloeistof ontbinding tijdelijk volledig stil. Zo is een zorgeloze en mooie opbaring van uw baby altijd mogelijk.

Voordelen van thanatopraxie

Kiest u voor thanatopraxie als manier van opbaren? Dan blijft uw baby mooi, schoon, zacht, aanraakbaar en draagbaar tot aan de dag van de uitvaart. Doordat thanatopraxie ontbinding volledig stillegt, is koelen van uw baby niet meer nodig. U kunt uw baby zo vaak en zo lang als u wilt knuffelen, zonder dat hij of zij ijskoud aanvoelt. Dat uw lichaam tijdens het knuffelen de lichaamstemperatuur van uw baby verhoogt, heeft daarnaast geen invloed op het verdere verloop van de opbaring.

Na thanatopraxie kunt u samen uw baby kleden en vervolgens in een mooi mandje of bedje leggen. Het is daarnaast mogelijk dat u uw baby tijdens de opbaring en vlak voor de uitvaart verkleed. De unieke en handgemaakte producten van Sterrenkindje helpen bij het verzorgen, kleden en opbaren van uw baby na overlijden.

Ook kunt u na thanatopraxie mooie herinneringen creëren door het laten maken van foto’s terwijl u de baby in uw armen sluit. Stichting Make a Memory is gespecialiseerd in fotografie van ouders samen met hun overleden kind. De foto’s zijn een blijvende herinnering en helpen bij de verwerking van het verlies van uw baby.

De herinneringen aan  uw baby voelen in veel gevallen prettiger en liefdevoller wanneer u, tot de dag van de uitvaart, met een knuffel afscheid kunt nemen.

Nadelen van thanatopraxie

Wij passen thanatopraxie thuis niet toe, waardoor u ongeveer 3 uur gescheiden zult zijn van uw baby. Daarnaast kan thanatopraxie duurder uitvallen dan andere manieren van opbaren.

Baby opbaren met koeling

Opbaren met koeling wordt veelvuldig toegepast bij baby’s die na de geboorte komen te overlijden. Ook stil geboren baby’s kunnen indien gewenst met koeling worden opgebaard.

Voordelen van koelen

Koelen remt ontbinding in een korte tijd af en is eenvoudig toe te passen. U kunt bij een opbaring met koeling uw baby zowel thuis opbaren als op een externe locatie. Indien u kiest voor een thuis opbaring met koeling, dan hoeft uw baby niet tijdelijk uit huis. Zo bent u ononderbroken samen en hoeft u uw baby niet te missen. Ook kunnen wij uw baby samen met u verzorgen, kleden en opbaren. Zo kunt mooie herinneringen creëren die bijdragen aan de rouwverwerking.

Nadelen van koelen

Koelen van uw baby remt ontbinding af, maar legt het niet volledig stil. Hierdoor is de opbaring niet altijd zorgeloos en is het mogelijk dat uw baby niet tot aan de dag van de uitvaart toonbaar is. Vaak wordt het lichaam van een baby koel gehouden met behulp van koelelementen of een kinderkoelplaat. U dient de koelelementen  regelmatig te verwisselen, omdat deze  ontdooien. Wij raden u aan om dit zeker elke 6 uur te doen. Een opbaring met koelen vergt daardoor verantwoordelijkheid van nabestaanden.

Daarnaast voelt uw baby door het koelen ijskoud aan. Zo kunt u  het langdurige aanraken van uw baby als onplezierig ervaren. Ook heeft uw aanraking veel invloed op de mate van conservering. Door de aanraking draagt u namelijk warmte over op u uw baby. Als gevolg hiervan wordt ontbinding minder geremd, wat invloed kan hebben op het verloop van de opbaring. Knuffelen is daarom met koelen erg beperkt.

Ten slotte zal uw baby tijdens de opbaring er anders uitzien dan tijdens leven. Donkere verkleuringen kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij de handjes en voetjes. Ook is de huid van een stil geboren baby heel erg kwetsbaar en teer. Dit verandert tijdens koelen niet. Aanraken kan hierdoor als traumatisch ervaren worden.

Baby opbaren met de watermethode

De watermethode is een manier van opbaren van te vroeg en levenloos geboren baby’s. Zowel embryo’s (baby’s tot 8 weken na bevruchting) als foetussen (baby’s ouder dan 8 weken na bevruchting tot aan de bevalling) kunnen na overlijden worden opgebaard met de watermethode.

Hoe werkt de watermethode?

Wanneer u voor de watermethode kiest, kunnen wij samen met u de baby verzorgen. Vervolgens leggen we uw baby in een bakje met koud water. Uw baby blijft zo gehydrateerd en er mooi uitzien, net als in de baarmoeder. Het is belangrijk dat u het water goed koud houdt, zodat ontbinding van het lichaampje wordt tegengegaan. Dit kunt u doen door het water meerdere keren per dag te verversen en het bakje op koelelementen te zetten. Ook kunt u een kinderkoelplaat huren bij uw uitvaartonderneming en het bakje met water hier opzetten of het bakje met water bewaren in een koeling.

Wilt u een impressie van de watermethode en kijken wat deze manier van opbaren u kunt brengen? Bekijk dan eens de foto’s die anderen hebben gemaakt tijdens de opbaring van hun dierbare baby op watermethode.nl.

Voordelen van de watermethode

Het gebruik van de watermethode als manier van opbaren van uw baby kent voordelen.

Uw baby neemt in het water dezelfde natuurlijke houding aan als in de baarmoeder. De huid van uw baby kan in het water lichter worden, zelfs wanneer uw baby bij de geboorte donkere verkleuringen heeft. Zo ziet uw baby er heel mooi uit. U heeft vanuit alle kanten van de bak goed zicht op uw baby. Doordat de bak transparant is, kunt u mooie foto’s maken ter nagedachtenis.

Ook kunt u uw baby voorzichtig in het water aanraken. Bovendien kunt u zo nu en dan uw baby uit het water halen en knuffelen. Wij adviseren om uw baby niet te drogen, omdat het water uitdroging van de huid voorkomt. Daarnaast is de huid van uw baby erg fragiel en kan het door het afdrogen loslaten.

Thuis opbaren van uw baby is met de watermethode goed mogelijk. Zo kunt u veel samen zijn en kunnen nabestaanden op elk moment van de dag afscheid komen nemen.

Ten slotte is de manier van opbaren eenvoudig en goedkoop.

Nadelen van de watermethode

De watermethode als manier van opbaren kent ook nadelen. Ontbinding wordt door het koude water afgeremd, maar ligt niet volledig stil. Er is een kans dat de opbaring niet verloopt zoals gewenst en dat uw baby niet meer toonbaar is.

Om ontbinding zo goed mogelijk te remmen, moet het water te allen tijde koel zijn. Bij de watermethode als manier van opbaren wordt, in tegenstelling tot thanatopraxie, veel verantwoordelijkheid van u gevraagd.

Ook kunt u uw baby niet kleden bij de watermethode. Het kindje zal altijd naakt in het water liggen. Tussentijds kleden of vlak voor de uitvaart is niet mogelijk. De huid van uw baby is namelijk heel fragiel en zal door het kleden beschadigen.

Ten slotte kunt u uw baby niet te vaak uit het water halen en langdurig knuffelen. Niet alleen kan de huid van uw baby door het knuffelen beschadigen. Ook zal uw lichaamswarmte uw baby opwarmen, waardoor ontbinding sneller zal verlopen.

Hulp bij het opbaren van uw baby

Heeft u vragen over welke manier van opbaren het beste past bij uw wensen? Of maakt u zich zorgen over het verloop van de opbaring van uw dierbare baby? Dan kunt u ons altijd gratis bellen. Wij helpen u namelijk graag verder in deze moeilijke periode.

– Rens de Peijper en Paula Swinkels