Veelgestelde vragen - Thanatopraxie

FAQs - Thanatopraxie

Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van een overledene, waardoor het ontbindingsproces stil komt te liggen. Tijdens de behandeling wordt een conserverend middel de bloedbaan ingebracht en worden alle eigen lichaamsvloeistoffen afgevoerd. Ondertussen wordt het lichaam zacht gemasseerd om een goede verdeling van de conserverende vloeistof te krijgen.

Dankzij thanatopraxie ziet de overledene er natuurlijker uit. Bovendien voelt de overledene niet meer zo koud aan, omdat er géén koelinstallatie nodig is. Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan.
Ook tekenen van een eventuele ziekte vervagen of verdwijnen zelfs. De zogeheten lijkvlekken die vaak na overlijden ontstaan bij de oren en de handen verdwijnen. Deze voordelen helpen u de mooie herinneringen aan uw overleden dierbare te behouden.

Sinds 2010 is de wetgeving aangepast en mogen overledenen uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden begraven of gecremeerd worden. Na de thanatopraxie behandeling kan de overledene gedurende deze periode mooier opgebaard blijven. Hierdoor hebben eventueel familieleden of vrienden die pas later aanwezig kunnen zijn, de mogelijkheid om nog op een fijne manier afscheid te komen nemen.

Thanatopraxie is bedoeld om het lichaam van een overledene tijdelijk (tot tien dagen na overlijden) mooi te houden. Balseming heeft als doel een lichaam zo lang mogelijk te conserveren. Het principe van de behandeling is hetzelfde. Het grote verschil is de samenstelling van de gebruikte vloeistof. Balseming is in Nederland alleen toegestaan als het lichaam wordt overgebracht naar het buitenland of wanneer het een lid van het koninklijk huis betreft.
De term thanatopraxie komt uit Frankrijk, waar deze behandeling van overledenen al heel gewoon is. Het woord is afgeleid van de Griekse god van de dood: Thanatos.

Nee, door de thanatopraxie behandeling wordt de ontbinding in het lichaam tijdelijk stopgezet. Tien dagen na overlijden is de conserverende vloeistof uitgewerkt en komt het natuurlijke proces alsnog op gang, zoals bij een lichaam dat niet gebalsemd is.

Vanwege allerlei factoren zoals doodsoorzaak, ziektebeeld en medicijngebruik, kan het resultaat van de behandeling anders uitvallen dan gewenst. Dit komt echter zelden voor. Toch kan er geen 100% garantie gegeven worden, omdat de natuur invloed blijft houden.

Voor de thanatopraxie behandeling moet de overledene voor een paar uur naar een uitvaartcentrum gebracht worden. Zo snel mogelijk na de aanvraag wordt de behandeling gestart. In geen geval wordt er thuis behandeld.

Nee, dat is niet mogelijk vanuit hygiënisch oogpunt. Bovendien is het toepassen van thanatopraxie zeer precies werk en vergt het veel concentratie.

De uitvaartonderneming kan u hierover informeren. Helaas is een vast bedrag niet te stellen. Gemiddeld duurt een behandeling 2 uur, maar het kan ook langer duren. Dit heeft te maken met de oorzaak van overlijden en daarmee het verloop van de behandeling.

(a) Vanwege allerlei factoren zoals doodsoorzaak, ziektebeeld en medicijngebruik, kan het resultaat van de behandeling anders uitvallen dan gewenst. Het gaat dan om lichte verkleuringen in het gelaat en andere lichaamsdelen. Ook lichte indroging van het lichaam kan voorkomen. Ze komen niet veel voor. Toch kan ik niet in alle situaties 100% garantie geven, omdat de natuur invloed blijft houden.
 
(b) Tijdens de opbaartijd dient het hoofd hoger te liggen dan de romp (dit geldt ook tijdens het vervoeren van de overledene). Het helpt ongewenste veranderingen in het gelaat in grote mate voorkomen. Dit kunt u bereiken door van handdoeken rolletjes te maken en onder de schouders te leggen. Ook extra rolletjes onder het kussen, precies onder het hoofd, zorgen er voor dat het hoofd hoog en stabiel komt te liggen.

(c) Zorg er voor dat er geen direct zonlicht op de overledene schijnt, dit kan vervelende verkleuringen en versnelde uitdroging tot gevolg hebben.

(d) Houd rekening met vliegen, deze zullen gewoon eitjes leggen als ze daar de kans toe krijgen.

Door de behandeling komt het ontbindingsproces geheel stil te liggen voor ongeveer tien dagen. Hierdoor blijven nare geuren achterwege. De structuur van de huid wordt weer meer normaal. De huid voelt soepel aan en is weer meer gevuld.
Ook neemt het lichaam de omgevingstemperatuur aan. Een koeling of koelplaat is namelijk niet meer nodig gedurende de gehele opbaring. In de winter mag gerust de verwarming aan en in de zomer zijn hoge temperaturen geen enkel probleem. Sterker nog, juist in zulke situaties is thanatopraxie uitermate geschikt, want ook dan vindt geen ontbinding plaats.
Mocht het nodig zijn dat een uitvaart moet worden uitgesteld, omdat familie nog moet arriveren, dan kan thanatopraxie er voor zorgen dat de opbaring gedurende deze lange tijd goed blijft gaan. Familie kan ook dan op een mooie manier afscheid nemen van hun overleden dierbare.
 

Soms wordt het idee geschetst dat de overledene er “levensecht” uitziet na thanatopraxie. Helaas is dat geen juist beeld. De overledene komt niet tot leven. De vloeistoffen die ik gebruik bevatten kleurstoffen, die zorgen er wel voor dat de overledene een meer natuurlijke kleur krijgt.
Verder blijven overledenen na thanatopraxie toch vocht verliezen door verdamping via de huid. Dit betekent dat er langzaam verval optreedt. Dit gebeurt alleen vele malen langzamer dan tijdens opbaring zonder thanatopraxie.