+31 77 2203010 info@trdp.nl

Hoe ziet een gebalsemd lichaam eruit?

Na een prachtig leven is onze lieve man, pap en opa overleden. Zijn humor, wijsheid, optimisme en liefde voor zijn familie zullen we nooit vergeten. Terwijl de dood voor velen taboe is, stond Hub hier heel nuchter in. Hij was ten slotte als familieman erg betrokken bij en geïnteresseerd in het veld waarin wij werken. Hoe de opbaring en uitvaart zou verlopen, liet hij graag over aan de familie. Wel had Hub besloten dat zijn lichaam gebalsemd moest worden, zodat wij als familie zorgeloos afscheid van hem konden nemen. Hub deelde graag zijn kennis en wijsheid. Hij wilde als voorbeeld dienen voor families, zodat ook zij zorgeloos afscheid kunnen nemen van een overleden dierbare. In dit artikel gaan wij dus in op hoe een gebalsemd lichaam eruit ziet.

Let op: dit artikel bevat foto’s van een gebalsemd lichaam. Zo zult u foto’s zien van Hub zijn oor, hand, voet, knie, onderbeen en zij vooraf en na de thanatopraxie behandeling. Uit privacy redenen hebben wij ervoor gekozen Hub zijn gezicht na overlijden niet in beeld te brengen. Voordat wij een gebalsemd lichaam in beeld brengen, tonen wij een foto van het bos in Arcen waar Hub graag wandelde. Zo kunt u indien gewenst het artikel verlaten zonder de foto’s voor en na balsemen te hoeven zien.

Disclaimer: De getoonde foto’s zijn eigendom van Thanatopraxie Rens de Peijper. Het is dan ook niet toegestaan om beeldmateriaal over te nemen in enige vorm of op enige wijze.

Hub Swinkels

Kiezen voor thanatopraxie

Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, is een manier van opbaren met als doel het lichaam van de overledene tijdelijk te conserveren. Het bloed in het lichaam wordt vervangen door een conserverende vloeistof die ontbinding tijdelijk volledig stillegt. Er zijn velen redenen om te kiezen voor thanatopraxie, zoals de uitstekende conserverende werking. Ook kunt u denken aan cosmetische voordelen voor het lichaam van de overledene en psychische voordelen voor nabestaanden.

Een gebalsemd lichaam blijft goed toonbaar tot en met de uitvaart

Vaak krijgen wij de vraag hoe lang een gebalsemd lichaam goed blijft of wat de houdbaarheid van een gebalsemd lichaam is. De termen ‘goed’ en ‘houdbaar’ klinken wellicht bijzonder, maar de intentie van de vragen zijn duidelijk. Families en nabestaanden willen graag weten hoe lang hun dierbare mooi en toonbaar blijft na de lichte balseming.

Doordat ontbinding volledig stilligt, blijft een gebalsemd lichaam mooi toonbaar gedurende de opbaring tot en met de uitvaart. Het lichaam zal na de balseming niet blauw of groen verkleuren. Ook komen er geen nare geurtjes vrij. Echter kan het lichaam na thanatopraxie wel een klein beetje vervallen, doordat bijvoorbeeld de huid iets uitdroogt. Dit is bij andere manieren van opbaren, zoals een opbaring met koeling, ook het geval. Omdat ontbinding na een balseming volledig stilligt, is het hygiënisch om een hydraterende crème aan te brengen op het gebalsemde lichaam. Dit helpt niet alleen tegen het uitdrogen van de huid. Ook kan deze verzorgende handeling en interactie met uw dierbare u helpen met rouwverwerking.

Let op: hierna volgen foto’s van een gebalsemd lichaam.

In loving memory of Hub

Het uiterlijk van een gebalsemd lichaam

Thanatopraxie heeft veel cosmetische voordelen. Zo zorgt het onder andere ervoor dat lijkbleekheid en lijkvlekken verdwijnen. Dit is met name goed zichtbaar bij de oren, hals en handen. Overige delen van het gebalsemde lichaam zijn namelijk vaak bedekt met kleding. Doordat de balsemvloeistof een rozige kleurstof bevat, krijgt het lichaam van de overledene een natuurlijke kleur net als bij leven.

Het resultaat van balsemen is per lichaam verschillend en afhankelijk van meerdere factoren, zoals het moment van overlijden, ziektebeeld en huidskleur. Over het algemeen geldt: hoe sneller de balseming toegepast kan worden, des te mooier het resultaat. Anderzijds geldt: hoe later de balseming plaatsvindt, hoe groter het verschil voor en na de behandeling. Wij raden aan om de behandeling binnen 24 uur toe te laten passen.  Het gaat namelijk om de kwaliteit en het resultaat van de behandeling en niet het verschil van voor en na.

Hub zijn lichaam is binnen enkele uren na overlijden gebalsemd, waardoor lijkvlekken en lijkbleekheid pas net waren ingetreden. Houd hier dan ook rekening mee bij het beoordelen van de foto’s van voor en na de behandeling. Wanneer iemand al langer overleden is, dan zijn deze tekenen van de dood nog beter zichtbaar. Doordat deze verkleuringen (volledig) verdwijnen na de behandeling, is het effect van balsemen beter zichtbaar wanneer de persoon langer is overleden. Wanneer een lichaam wordt geconserveerd en opgebaard door middel van koelen, blijven de tekenen van de dood goed zichtbaar.

Handen en oren

De oren van een overledene zijn tijdens de opbaring vrijwel altijd zichtbaar, tenzij deze bedekt zijn met bijvoorbeeld lang haar. De handen worden tijdens de verzorging vaak op de buik gelegd en zijn, indien niet bedekt met bijvoorbeeld een deken, goed zichtbaar voor nabestaanden. De handen spelen tijdens de rouwverwerking ook een belangrijke rol. Veel nabestaanden willen graag tijdens het nemen van afscheid nog even de hand van hun dierbare vasthouden. Extra fijn is dat na thanatopraxie de hand niet ijskoud aanvoelt, omdat koelen niet nodig is. Ook voelt de huid soepel en zacht aan.

Vrijwel direct na overlijden beginnen de oren te verkleuren, doordat het bloed zuurstof arm wordt en naar laaggelegen plekken van het lichaam verplaatst. Doordat tijdens de balseming het bloed vervangen wordt door een conserverende vloeistof en deze door middel van massage verspreid wordt over het hele lichaam, verdwijnen de verkleuringen. Wat niet verdwijnt zijn blauwe plekken die al aanwezig waren tijdens leven. Zo had Hub een blauwe plek op zijn hand, die ontstaan is door het aanbrengen van een infuus.

Hand voor thanatopraxie

Voor de balseming waren de aderen in de vingers goed zichtbaar en de nagels blauw verkleurd.

Hand na thanatopraxie

Gebalsemde hand

Na de balseming zijn de aderen in de vingers niet meer zichtbaar en is de blauwe kleur in de nagels verdwenen. De blauwe plek van het infuus boven de pink en ringvinger is tijdens de balseming niet weggetrokken. 

Oor voor thanatopraxie

Met name de oorlel en de oorschelp waren blauw verkleurd. Het bloed in de hoger gelegen delen van het oor (die niet blauw verkleurd zijn) is naar de oorlel en de oorschelp gezakt na overlijden.

Oor na thanatopraxie

Na de balseming is de blauwe kleur in de oorlel en oorschelp verdwenen. Het oor ziet er levendig uit, net als tijdens leven. De vloeistof is goed verspreid in het oor door te masseren.

Zijkant van het lichaam

De zij van het lichaam is voor de opbaring en de uitvaart minder belangrijk, omdat deze bedekt wordt door kleding. Echter om de kracht van thanatopraxie te laten zien, willen wij deze extra aandacht geven. Na overlijden zakt het bloed naar het laagst gelegen gedeelte van het lichaam ten opzichte van de grond en ontstaan er lijkvlekken. Dit onderwerp wordt voor uitvaarleiders onder andere uitgebreid behandeld in de cursus “Overledenenverzorging” van Ansata.

Omdat Hub slapend op zijn rug is komen te overlijden, is het laagste punt de achterkant van zijn lichaam, zoals zijn rug. Wanneer iemand in een zijligging overlijdt, zal de zijkant waarop hij of zij ligt het laagste gelegen zijn. Hierdoor kunnen ook zichtbare delen als een hand, arm, hals of gezicht ernstig verkleuren.

Lijkvlekken op de rug
Lijkvlekken op de zij

Deze lijkvlekken zullen door middel van balsemen (vrijwel) volledig verdwijnen, zoals ook te zien in onderstaande foto’s.

Lijkvlekken voor thanatopraxie

Lijkvlekken na overlijden

Het bloed is naar de rug gestroomd, omdat dit het laagst gelegen gebied was na overlijden. De rood/blauwe lijkvlekken zijn duidelijk zichtbaar.

Lijkvlekken verdwijnen door thanatopraxie

De lijkvlekken zijn volledig verdwenen na het uitvoeren van de thanatopraxie behandeling. 

Benen voor en na balsemen

De benen kunnen heel belangrijk zijn tijdens de opbaring en de uitvaart. Met name wanneer de overledene opgebaard wordt in een korte broek of in een jurk.

Knie voor de behandeling

Knie na overlijden

Blauwe verkleuringen en aderen op de knie en scheenbeen waren goed zichtbaar na overlijden.

Knie na de behandeling

Gebalsemde knie

Na de behandeling zijn de zichtbare aderen en de blauwe verkleuringen op de knie en scheenbeen verdwenen.

Onderbeen na overlijden

Knie na overlijden

De aderen in het onderbeen waren zeer ernstig aanwezig. Ook waren verkleuringen zichtbaar in de kuit en boven de enkel (die niet op de foto staat).

Gebalsemd onderbeen

Gebalsemde knie

Na thanatopraxie zijn de aderen niet meer zichtbaar en zijn de blauwe verkleuringen vrijwel volledig weggetrokken.

Voet voor balsemen

Voet van overledene

Heel veel aderen waren zichtbaar op de voet van Hub na overlijden.

Voet na balsemen

Gebalsemde voet

De aderen zijn na de behandeling niet meer zichtbaar. De blauwe plekken die aanwezig waren tijdens leven, zoals op de hiel of onder de grote teen, zijn na de behandeling nog steeds zichtbaar.

Tenen voor balsemen

Voet van overledene

Voor de balseming waren de blauwe verkleuringen in de tenen en nagels goed zichtbaar.

Tenen na balsemen

Gebalsemde voet

Na de balseming zijn de blauwe verkleuringen in de tenen en nagels verdwenen. 

Gebalsemd lichaam na een week

Hub heeft een week lang thuis opgebaard gelegen tot aan de uitvaart. De opbaring is volledig zorgeloos verlopen met dank aan de uitgevoerde thanatopraxie behandeling. De verwarming heeft gewoon aan kunnen staan, waardoor wij niet in de kou hoefden te zitten.

Tekenen van ontbinding, zoals blauwe oren of nagels, zijn na de behandeling niet terug gekeerd. Ook zijn er geen nare geurtjes vrijgekomen. Hub zijn gebalsemde lichaam heeft wel een klein beetje verval vertoond, doordat de vingers iets zijn uitgedroogd. Echter voelde zijn hand niet ijskoud aan en was de huid soepel, waardoor wij een hand vasthouden als fijn hebben ervaren.

Oor een week na balsemen
Hand een week na balsemen

Een warm afscheid

Wij zijn enorm dankbaar dat wij op een mooie en warme manier afscheid hebben kunnen nemen van Hub. Het was emotioneel zwaar om de balseming zelf uit te voeren, maar het doet mij enorm goed dat ik heb kunnen bijdragen aan de rouwverwerking van mijn familie. Een mooi en warm afscheid, dat gun ik iedereen en probeer ik dan ook voor iedereen te realiseren door middel van thanatopraxie.

Indien u meer wilt weten over balsemen of kennis met ons wilt maken, kunt u bellen naar 06 27 88 57 48 of mailen naar info@thanatopraxie-rensdepeijper.nl.

thanatopraxie-rens-de-peijper-en-paula-swinkels