Corona en thanatopraxie
Inmiddels zijn we een jaar verder in deze corona pandemie, maar het einde is nog niet in zicht. Corona heeft veel impact op onze dagelijkse activiteiten. Mensen zitten veel binnen, maar kunnen zich gelukkig prijzen dat ze nog gezond zijn. Helaas is dit voor lang niet iedereen zo. Families zijn plotseling een dierbare verloren. Zij hebben niet of nauwelijks de kans gehad om afscheid te nemen. Het zijn hartverscheurende verhalen.
In dit artikel gaan wij in op de besmettingsrisico’s en de door ons genomen maatregelen. Daarnaast bespreken wij waarom iemand die is overleden door corona, het beste opgebaard kan worden door middel van thanatopraxie.
Besmettingsrisico van een overledene met corona
Ondertussen is er veel bekend over het besmettingsrisico van een overledene met corona. Zo is het virus enkel overdraagbaar door ademhaling, hoesten en niezen. Daarnaast overleeft het virus maar kort buiten het lichaam. Daardoor vormt een overledene met corona na de laatste verzorging geen risico voor besmetting.
Nog steeds adviseren ziekenhuizen en mortuaria om overledenen met corona ten minste 24 uur te koelen in hun centrale koeling. Ze denken dat dit nodig is om het virus te doden en daardoor besmettingsrisico te minimaliseren. Echter is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat koelen het virus niet doodt. Het onnodig en langdurig koelen van de overledene kan een groot struikelblok zijn voor nabestaanden. Zij kunnen namelijk in deze zware periode niet direct bij hun dierbare zijn. Juist omdat extra koelen geen effect heeft op het virus, adviseren we om dit dan ook achterwege te laten. Indien gewenst verzorgen wij de overledene zo snel mogelijk. Ook zonder dat het lichaam 24 uur is gekoeld.
Postmortale zorgverleners
De risico’s voor overledenenverzorgers en thanatopracteurs is met behulp van beschermende kleding nihil. Bovendien gebruiken wij desinfecterende middelen. Corona virussen die aanwezig zijn op het lichaam van de overledene zullen daardoor gedood worden.
Nabestaanden
Zowel een thuis opbaring als op een opbaring op een externe locatie kan gewoon plaatsvinden. De overledene vormt geen risico voor de nabestaanden. Ook het lichaam van de dierbare aanraken vormt geen risico. Een hand vasthouden of een afscheidskus, het kan en mag.
Corona richtlijnen RIVM postmortale zorg
Het RIVM heeft richtlijnen opgesteld over het verlenen van postmortale zorg. Zo behandelen ze:
- wat de besmettingsrisico’s van het verzorgen van een overledene zijn;
- wanneer wij handhygiëne moet toepassen;
- welke persoonlijke bescherming wij moeten dragen;
- wat de beperkingen van opbaren zijn;
- hoe een overledene met corona vervoerd moet worden;
- wat de beperkingen aan contact met nabestaanden zijn.
Wij hanteren te allen tijde de richtlijnen van het RIVM.
De overledenenverzorging
Op dit moment leven we in een anderhalve meter samenleving. Dit betekent dat iedereen afstand van elkaar moet houden. Er zijn echter wel uitzonderingen voor het houden van afstand. Zo is het houden van afstand tussen onze postmortale zorgverleners niet goed mogelijk. Wel moeten onze verzorgers altijd afstand houden van nabestaanden. Daardoor kunnen zij de volgende handelingen niet samen uitvoeren met nabestaanden:
- verzorgen;
- kleden;
- overleggen.
Nabestaanden mogen indien gewenst bovenstaande handelingen zelf uitvoeren, maar kunnen dan niet geassisteerd worden. Onze verzorgers zullen wachten in een ruimte zonder nabestaanden. Uiteraard kunnen wij de handelingen zelf uitvoeren of op elk moment overnemen, maar dan zullen de nabestaanden de ruimte moeten verlaten.
Onze zorgverleners dragen altijd persoonlijke bescherming. Denk hierbij aan een schort met lange mouwen, handschoenen en een mondkapje. Zo kunnen wij voor nabestaanden toch een mooi en waardevol afscheid realiseren en zorgen voor uw en onze veiligheid.
Besmettingsrisico van nabestaanden
Vaak kiezen nabestaanden tussen twee manieren van opbaren: traditioneel koelen of thanatopraxie. De manier van opbaren heeft geen invloed op het besmettingsrisico van een overledene met corona. Echter speelt de manier van opbaren een zeer belangrijke rol in het verloop van de opbaring.
Een zorgeloze opbaring met thanatopraxie
Vaak kiezen nabestaanden tussen twee manieren van opbaren: traditioneel koelen of thanatopraxie. De manier van opbaren heeft geen invloed op het besmettingsrisico van een overledene met corona. Echter speelt de manier van opbaren een zeer belangrijke rol in het verloop van de opbaring.
Werking thanatopraxie
Thanatopraxie is een ander woord voor lichte balseming. Het is een manier van opbaren, waardoor ontbinding van het lichaam tijdelijk wordt stilgelegd. Lichaamseigen vloeistoffen worden vervangen door een conserverende vloeistof. Tegelijkertijd wordt het lichaam van de overledene gemasseerd. Zo wordt de vloeistof verspreid naar alle delen van het lichaam.
Thanatopraxie bestrijdt gevolgen van corona
Corona kan ernstig lichamelijke gevolgen hebben. Na overlijden kan dit het verloop van de opbaring nadelig beïnvloeden. Zo kan iemand die overleden is aan corona last hebben gehad van gebrek aan zuurstof. Als gevolg kan de huid in het gezicht veel vlekken vertonen. Ook kan zuurstofgebrek er voor zorgen dat organen worden aangetast, waardoor het lichaam sneller achteruitgaat.
De meeste personen die overlijden aan corona hebben daarnaast andere onderliggende klachten gehad. Ook deze klachten kunnen een risico vormen voor het verloop van de opbaring. Thanatopraxie heeft naast een uitstekende conserverende werking ook cosmetische voordelen. Daarnaast heb je geen koeling meer nodig. Wil je meer weten over deze manier van opbaren? Bekijk dan eens onze thanatopraxie pagina.
Met thanatopraxie is een zorgeloze opbaring altijd mogelijk, ook met corona.
Thanatopraxie thuis
Wij voeren thanatopraxie thuis nooit uit. Ongeacht of de overledene corona had of niet. Dit doen wij enkel in een goed geventileerde verzorgingsruimte. Wij gebruiken hiervoor een verzorgingsruimte in de buurt van de overledene. Na thanatopraxie kan vervolgens wel een thuis opbaring van de overledene plaatsvinden.
Lees meer over waarom wij thanatopraxie thuis niet uitvoeren.
Vragen over corona of thanatopraxie?
Heeft u vragen over een opbaring, thanatopraxie of de genomen maatregelen? Bel dan ons gratis informatie lijn: 06 27 88 57 48. Wij zijn 24 uur per dag beschikbaar om u te assisteren. Samen zorgen we voor een zorgeloos en waardevol afscheid.