Veel voorkomende fouten bij behandeling van oedeem (vocht)

Laatst heb ik deelgenomen aan een uitvaartbeurs in Weert. Geweldig om te merken dat steeds meer mensen gehoord hebben van thanatopraxie! Er zijn zelfs mensen met specifieke vragen naar me toe gekomen. Ik vind dat heel bijzonder, alhoewel de schrik me om het hart sloeg toen ik hun vragen te horen kreeg.

Een mevrouw, pas weduwe geworden, kwam wat aarzelend naar me toe. Ze stelde me de vraag waarom haar overleden man zo hevig ging lekken bij de armen en benen na de thanatopraxie behandeling. Zijn kleding werd helemaal nat. Ze dacht dat na thanatopraxie alles goed zou gaan, maar het tegendeel bleek waar. Haar man was de laatste weken ernstig ziek geweest en heeft veel ziekenhuisbehandelingen moeten ondergaan. Ze wilde hem juist mooi en rustig opbaren als laatste eer, zodat iedereen nog afscheid kon komen nemen. Waarom is het toch zo mis gegaan?

Thanatopracteur Rens

Wat is oedeem nou eigenlijk?
Als mensen met ernstige gezondheidsklachten in het ziekenhuis terecht komen, moeten er soms grote hoeveelheden vocht worden toegediend bij de patiënt. Een lage bloeddruk is een van de redenen voor het toedienen van zoveel vocht. Immers, door een (te) lage bloeddruk vindt er onvoldoende doorbloeding van alle organen en weefsels plaats.
Als gevolg van het toedienen van veel vocht én door de gevolgen van zieke organen, ziet iemand op de IC afdeling er soms erg opgeblazen uit. Deze patiënt heeft “subcutaan oedeem”, oftewel vochtophoping direct onder het huidoppervlak.

Als de patiënt weer herstellende is, verdwijnt het teveel aan vocht langzaam. Komt de patiënt echter te overlijden, dan blijft al dit extra vocht in het lichaam.
Tijdens de opbaring gaat deze vochtophoping vaak voor problemen zorgen. De huid wordt poreus en vooral de armen, benen en rug kunnen vocht doorlaten naar buiten. Ook ontstaan er op de laagst gelegen plekken vochtzakken. Ze lijken op grote blaren en vanwege de kwetsbare huid zullen ze snel open gaan, met grote natte plekken tot gevolg.

Had deze klacht voorkomen kunnen worden?
Om te voorkomen dat een overledene gaat lekken vanwege oedeem, zal thanatopraxie toegepast dienen te worden. De achteruitgang van het lichaam komt daardoor stil te liggen. Er zal echter een geheel andere vloeistof-samenstelling gebruikt moeten worden dan bij overledenen zonder oedeem. Een samenstelling die ervoor zorgt dat het te veel aan vocht weer onttrokken wordt uit de huidlagen.
Het is belangrijk dat een thanatopracteur deze extra vloeistoffen in zijn bezit heeft en bovendien ervaring heeft met deze speciale samenstellingen. Door te balsemen met de normale vloeistoffen wordt het tegenovergesteld effect bereikt. Het oedeem wordt alleen maar verergerd.
Een lichaam met oedeem heeft ook nog eens afwijkende, subtiele kenmerken. Door deze kenmerken – en veranderingen hiervan – in een lichaam met oedeem te herkennen tijdens de behandeling, kan er juist behandeld worden.
De eventueel al aanwezige vochtzakken moeten vervolgens nog apart behandeld worden. De huid dient goed nagekeken te worden, want vochtzakjes zijn niet altijd goed te herkennen. Met de juiste middelen en technieken wordt er voor gezorgd dat de al poreuze huid niet alsnog gaat lekken.

Ik weet dat sommige thanatopracteurs helemaal niet beginnen aan een behandeling waar sprake is van oedeem. Andere thanatopracteurs hebben niet de middelen of de kennis en ervaring, met bovenstaande klacht tot gevolg.

Inmiddels verzorg ik wekelijks thanatopraxie behandelingen met (ernstig) oedeem zonder problemen. Om  vervelende situaties zoals hierboven te voorkomen,  hoop ik dat het niveau van de balsemingen in Nederland snel omhoog gaat.
Helaas heb ik voor mevrouw niets meer kunnen doen, behalve aangeven dat haar keuze voor thanatopraxie in principe de juiste was. Zonder thanatopraxie was de kleding van haar dierbare echtgenoot zeer zeker nat geworden. Met een goede thanatopraxie behandeling was de opbaring van haar overleden man inderdaad mooi en rustig verlopen.

thanatopracteur Rens de Peijper

Heeft u nog andere vragen?
Ik help nabestaanden om op een fijne manier afscheid te nemen van hun dierbare, door te zorgen voor een mooie en zorgeloze opbaring.

Wilt u hier meer informatie over? Klik hier voor uitgebreide info, vragen en antwoorden en andere artilelen op mijn website.

One Response to Veel voorkomende fouten bij behandeling van oedeem (vocht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Categorieën

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.