Waarom chemo problemen veroorzaakt na overlijden

Steeds vaker komen mensen te overlijden aan de gevolgen van kanker. Steeds meer en betere medicijnen worden door de patiënt ingenomen en daar zit meteen ook het probleem:

Ik ben door een uitvaartondernemer gebeld, die vroeg of ik onmiddellijk wilde komen. Iemand was overleden en door de familie al prachtig verzorgd en opgebaard. Na twee dagen echter ging de overledene verkleuren en heel naar ruiken. Dit werd zo erg dat er al sprake was van het sluiten van de kist.
Bij navraag bleek dat de overledene was gestorven aan kanker en had twee maanden voor overlijden nog chemo gehad. Het vervelende van chemo is, dat deze medicijnen gewoon doorwerken na overlijden en geen invloed uitoefenen op bacteriën en schimmels die in het lichaam zitten.

Ik merk toch dat heel veel mensen met deze situatie komen te zitten. En door de stijging van het aantal kankerpatiënten, zal deze situatie alleen maar vaker voorkomen.

Of ik ervoor kon zorgen dat de kist níet gesloten hoeft te worden?
Ja, dat kan!
Ik ben samen met de uitvaartondernemer naar de overledene gaan kijken. Aan de familie heb ik toen uitgelegd dat thanatopraxie deze achteruitgang helemaal stillegt. De nare geuren verdwijnen en de verkleuring wordt onzichtbaar gemaakt. De kist hoeft zeker niet gesloten te worden.
De echtgenote van de overledene was erg blij met deze oplossing, ze vond het heel belangrijk dat de kist niet vroegtijdig gesloten hoefde te worden. Dat ze nog de tijd kreeg om bij haar dierbare te zijn.

We hebben toen de overledene naar het uitvaartcentrum gebracht en vier uurtjes later was hij al weer thuis. In de tussentijd heb ik hem gebalsemd en weer zijn kleding aangedaan. Gelukkig was er maar heel weinig make-up nodig. De verkleuring was bijna verdwenen, op één plekje na. Met air-brush heb ik dit nagenoeg onzichtbaar gecamoufleerd.

De familie heeft nog tot aan de dag van de uitvaart van hun dierbare afscheid kunnen nemen. Zonder zorgen dat er iets mis zou gaan.

thanatopraxie,balsemen

Geen stress meer
Later heb ik van de uitvaartondernemer te horen gekregen dat de echtgenote zo blij was, dat ze deze keuze heeft gemaakt. Hij lag er zo mooi bij. Het was nog een heel vredig afscheid.

Ik vind het erg belangrijk dat nabestaanden op een mooie én zorgeloze manier afscheid kunnen nemen. Helaas waren de eerste dagen stressvol voor deze familie. Dat hoeft niet! Als deze familie vooraf was geïnformeerd over de nawerking van chemo én de oplossing middels thanatopraxie, dan was de hele periode mooi en zorgeloos geweest.

Ik help nabestaanden op een fijne manier afscheid te nemen van hun dierbare, door te zorgen voor een mooie en zorgeloze opbaring.

Wilt u hier meer informatie over? Klik hier voor uitgebreide info, vragen en antwoorden en andere artikelen op mijn website.

Graag houd ik u op de hoogte van wetenswaardigheden en ontwikkelingen. Schrijf u nu in, dan ontvangt u een e-mail zodra er iets nieuws gepubliceerd wordt.

One Response to Waarom chemo problemen veroorzaakt na overlijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Categorieën

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.