+31 77 2203010 info@trdp.nl

Balsemen en thanatopraxie: terminologie

Balsemen, thanatopraxie en licht balsemen: drie termen die we vaak door elkaar gebruiken. Het zijn manieren van opbaren die wij toepassen met één gemeenschappelijk doel, namelijk het conserveren van het lichaam van de overledene. Wij kregen naar aanleiding van onze reportage over thanatopraxie bij EenVandaag de vraag wat het verschil is tussen deze drie termen.

Lichaam balsemen

Zeggen wij balsemen, dan denken veel mensen aan Egypte, geestelijken en het Koninklijk Huis. Tegenwoordig kunt u ook denken aan een relatief nieuwe manier van opbaren.

Bij een balseming injecteert de balsemer een hoge concentratie conserverend middel, zoals formaline, in het lichaam van een overledene. Het conserverend middel doodt en inactiveert bacteriën in het lichaam, waardoor ontbinding volledig stil komt te liggen. Zo kan een lichaam langdurig – zelfs voor honderden jaren – geconserveerd worden. U kunt bijvoorbeeld in een klooster in Polen een gebalsemd lichaam uit 1651 aanschouwen.

gebalsemd lichaam opgenbaard in klooster

In Nederland mogen wij in uitzonderlijke situaties een lichaam balsemen, namelijk als de overledene:

  • gerepatrieerd moet worden;
  • lid is van het Koninklijk Huis;
  • ervoor gekozen heeft zijn of haar lichaam ter beschikking te stellen voor de wetenschap.

Toch kunt u wel eens nabestaanden horen zeggen dat hun dierbare is gebalsemd. Dit komt doordat we ‘balsemen’ ook wel gebruiken als afkorting voor een nieuwe manier van opbaren in Nederland.

Thanatopraxie of een lichte balseming

Zeggen wij thanatopraxie, dan zeggen veel mensen: “Hoe? Tha-na-to-pra-xie?”. Thanatopraxie is een manier van opbaren die sinds 2010 is toegestaan in Nederland. Het principe van thanatopraxie is hetzelfde als bij het balsemen van een lichaam. Echter is er één belangrijk verschil, namelijk de concentratie conserverend middel. Bij thanatopraxie gebruikt de thanatopracteur tijdens de behandeling een lage concentratie. Daardoor ligt de ontbinding van het lichaam van de overledene slechts tijdelijk  – tot aan 10 dagen – volledig stil.

Omdat wij bij thanatopraxie een lage concentratie conserverend middel gebruiken en het effect van de behandeling van korte duur is, spreken we ook wel van een ‘lichte balseming’. Daarnaast bestaat er helaas geen werkwoord voor ‘het uitvoeren van een thanatopraxie behandeling’, zoals ‘balsemen’ dat is voor een ‘balseming’. Daarom spreken we bij het uitvoeren van thanatopraxie ook wel van ‘licht balsemen’. Deze termen korten we vervolgens uit gemak verder af naar ‘balseming’ of ‘balsemen’.

Neem vrijblijvend contact op

Wilt u meer informatie over thanatopraxie of (licht) balsemen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 06 27 88 57 48 of te mailen naar info@thanatopraxie-rensdepeijper.nl.

thanatopraxie-rens-de-peijper-en-paula-swinkels