+31 77 2203010 info@trdp.nl

Thuis opbaren: 3 redenen om hiervoor te kiezen

Nabestaanden kiezen vaak voor thuis opbaren of een opbaring op een externe locatie nadat hun dierbare is overleden. De betekenis van opbaren is letterlijk een overledene ‘op een baar leggen’. Een opbaring geeft u in het bijzonder de mogelijkheid om fysiek afscheid te nemen van uw dierbare. Fysiek afscheid nemen zorgt voor het kunnen verwerken van een groot verlies. Zodoende kunt u de opbaring als een belangrijk onderdeel van het rouwproces beschouwen.
thuis-opbaren-levensboom

Thuis opbaren

De locatie voor het opbaren is erg belangrijk. Elke locatie heeft zijn eigen charmes en kan daardoor op een eigen manier bijdragen aan de beleving van de opbaring. Nabestaanden ervaren vaak het thuis opbaren met koeling of thuis opbaren na thanatopraxie van hun nabestaande als fijn. In dit artikel zullen wij, Thanatopraxie Rens de Peijper, ingaan op 3 redenen waardoor u kunt kiezen voor thuis opbaren.

Thuis opbaren voelt vertrouwd

Vaak kiezen nabestaande voor thuis opbaren, omdat de omgeving vertrouwd is. Nabestaanden hebben hier namelijk mooie herinneringen liggen, samen met hun – nu overleden – dierbare. Doordat de omgeving bekend is, kunnen nabestaanden zich tijdens de thuis opbaring volledig focussen op hun overleden dierbare. Zo krijgen zij de mogelijkheid om in alle rust en vrijheid een laatste afscheid te nemen.

Regie bij thuis opbaren

Als huisgenoot heeft u bij thuis opbaren de regie. U kunt zelf bepalen wanneer en hoe lang u bij uw overleden dierbare wilt zijn. Zo geeft thuis opbaren u de mogelijkheid uw dierbare het langste bij u te houden. Dit kan in het bijzonder bijdragen aan een fijne rouwverwerking.

Daarnaast bent u bij een thuis opbaring niet afhankelijk van openingstijden van een uitvaartcentrum of rouwcentrum. Bovendien kunt u zelf bepalen wanneer andere familieleden en vrienden afscheid komen nemen.

Thuis opbaren is voordelig

Er zijn ook financiële voordelen om voor thuis opbaren te kiezen.

Ten eerste is het huren van een externe ruimte niet nodig. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een 24-uurskamer in een uitvaartcentrum. Afhankelijk van de duur van de opbaring, kunnen de huurkosten van een externe ruimte hoog oplopen. Wanneer de opbaring thuis plaatsvindt, heeft u geen kosten voor de huur van een locatie.

Ten tweede hoeft de overledene minder vaak getransporteerd te worden, afhankelijk van de manier van opbaren. Indien uw dierbare thuis overleden is en u kiest voor een thuis opbaring met koeling, dan hoeft hij of zij het huis niet uit tot aan de dag van de uitvaart. Zo hoeft u ook minder transportkosten te betalen. Dit is echter anders wanneer u kiest voor thanatopraxie als manier van thuis opbaren. Wij voeren thanatopraxie thuis namelijk niet uit. Waarom wij dat niet doen, hebben wij beschreven in ons artikel ‘Waarom thanatopraxie thuis niet werkt’.

Bij een thuis opbaring na thanatopraxie verzorgen wij het transport naar een verzorgingsruimte en vervolgens naar huis. Desondanks kost een thuis opbaring na thanatopraxie ongeveer € 100,- meer dan een thuis opbaring met koeling. Dit komt doordat na thanatopraxie geen koelplaat nodig is en u deze daarom niet hoeft te huren. Daarnaast zijn controles door de uitvaartondernemer na thanatopraxie niet nodig. Bij thuis opbaren met koeling daarentegen zijn dagelijkse controles nodig. De kosten van de controles vervallen na thanatopraxie daarmee ook.

Aandachtspunten bij thuis opbaren

In veel woningen is thuis opbaren van uw overleden dierbare goed mogelijk. Er zijn geen regels of voorwaarden bij thuis opbaren, echter zijn er wel aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden. Wij zullen u hierin adviseren, zodat wij samen kunnen zorgen voor een mooi afscheid. 

Voldoende plaats in uw woning is belangrijk, wanneer u kiest voor een thuis opbaring van uw dierbare. Het is fijn als de dierbare in een aparte kamer of in de woonkamer ligt. Niet alleen kan uw dierbare kan in een open of gesloten kist worden opgebaard. Ook thuis opbaren op een bed of een koelplaat behoort tot de mogelijkheden.

Opbaren op bed

We raden u af om uw dierbare in hetzelfde bed op te baren met koeling, als waar u zelf in slaapt. De ontbinding wordt bij een thuis opbaring met koeling weliswaar geremd, maar ligt niet volledig stil. Uw gezondheid kan beïnvloed worden door aanwezige bacteriën, wanneer u in hetzelfde bed slaapt. Daarnaast is de koelplaat ijskoud, wat ten kosten gaat van uw eigen comfort en gezondheid in bed.

Na thanatopraxie is het echter wel mogelijk om in hetzelfde bed te slapen als uw overleden dierbare. Thanatopraxie legt ontbinding namelijk volledig stil. Alle bacteriën zijn gedood, waardoor uw gezondheid geen risico loopt. Daarnaast is na thanatopraxie een koelplaat niet nodig. Zo kunt u zorgeloos naast uw thuis opgebaarde dierbare liggen en slapen.

Lees meer over de verschillende manieren van opbaren die wij aanbieden.

Opbaren op de begane grond

Wij verzorgen enkel een thuis opbaring op de begane grond, tenzij de overledene zich al op een andere verdieping bevindt. Wij vinden het namelijk onverantwoord om de overledene (veelvuldig) de trap op en af te tillen. Daarnaast kan het verplaatsen van de overledene op trappen ernstige gevolgen hebben voor het verloop van de thuis opbaring. Wij willen dit te allen tijde voorkomen.

Invloed van omgevingsfactoren

Afhankelijk van de manier van thuis opbaren kunnen omgevingsfactoren funest zijn voor bijvoorbeeld het uiterlijk van de overledene en het verloop van de opbaring. De omgevingstemperatuur is tijdens het koelen van een overledene erg belangrijk, omdat het invloed kan hebben op hoe goed ontbinding wordt geremd. Zo is het mogelijk dat de koelplaat achteruitgang van de overledene tijdens thuis opbaren bij warm weer onvoldoende kan remmen.

Ook de hete lucht van de centrale verwarming kan het verloop van de thuis opbaring met koelplaat negatief beïnvloeden. Wij adviseren u daarom de kachel uit te laten in de koudere periodes. Kiest u voor thanatopraxie als manier van thuis opbaren? Dan heeft de omgevingstemperatuur geen invloed op het verloop van de opbaring, omdat ontbinding volledig stil ligt.

Ten slotte dient u bij een thuis opbaring rekening te houden met direct zonlicht. Dit kan namelijk voor uitdroging en verkleuring van de huid zorgen. Wij raden u daarom af om uw dierbare op te baren in een serre met veel ramen. Zowel bij een thuis opbaring met koeling, als na thanatopraxie.

Meer informatie over (thuis) opbaren

Wilt u meer informatie over (thuis) opbaren of manieren van opbaren, zoals thanatopraxie? Bel dan eens naar ons gratis informatielijn of neem contact op via ons contactformulier. Wij helpen u graag, zodat wij samen kunnen zorgen voor een mooi en warm afscheid van uw dierbare.

thanatopraxie-rens-de-peijper-en-paula-swinkels